אז בואו נדבק קצת על.. מזיקים!
נתחיל רגע בלדבר על שלושת הסוגים העיקריים של המזיקים
1. כנימה קמחית/כנימת מגן – מכירים את זה שאתם מסתכלים על הצמח שלכם ופתאום אתם רואים גושים לבנים שנמצאים על הצמח? או נקודות שחורות בולטות שדבוקות לצמח ממש חזק? ברכותיי, אלו הכנימות. אחד המזיקים המעצבנים שקיימים, מתרבה מהר ועובר בין צמח לצמח, אבל כשמסתכלים עליו נראה כאילו לא זז ודי עצלן. אל תטעו, הוא יחסל לכם את הצמח.
2. אקריות הקורים – אתם קמים בבוקר ושוב עלה מצהיב בלי סיבה מהצמח האהוב עליכם? אתם לא מצליחים להבין מה לא בסדר? תסתכלו מקרוב, תסתכלו בכפלים שעל העלה, בין העלה לגבעול.. יש נקודות לבנות קטנות שנראה כמו אבק? יש מה שנראה כמו קורי עכביש דקים מאוד? ברכותיי, זיהתם את אקריות הקורים! למגדל הממוצע יהיה מאוד קשה לזהות אותה בגלל הגודל, והנזק שלה מגיע רק כשהצמח במצב קשה. אבל אחרי פעם או פעמיים שמבינים מה לחפש, מזהים אותה מקילומטרים.
3. תריפסים – יצורים קטנים מאוד, בדרכ בצבע אדום או לבן, יגרמו לצמחים לכתמים שחורים על העלים. אפשר להתבלבל ולחשוב שהם איזה בייבי-נמלה, אבל לא. מדבקים ביותר בין צמחים לצמחים.
דרכים לזיהוי מקדים
1. נמלים – הדרך הטובה ביותר להתחיל לחשוד שיש לכם מזיק, היא אם פתאום ביום בהיר הגיעו נמלים. הנמלים והמזיקים ממש עובדים ביחד, הנמלים עוזרות להם לעבור מצמח לצמח והמזיקים מפרישים חומר מתוק שהנמלים אוהבות. זה שיש נמלים זה לא בהכרח שיש מזיקים, אבל זה דגל אדום ראשון.
2. הצמח מפסיק לגדול או משיר עלים בקצב גדול.
3. סימנים על העלה – נקודות לבנות, צהובות, שחורות שהופיעו פתאום.
אז אוקיי, יש לנו מזיקים, זיהנו אותם. מה עכשיו?
אני תמיד ממליץ – הפרד ומשול. הצמח החולה והצמחים שבסביבתו, להעביר אותם לפינה מבודדת לכמה ימים ולהתחיל טיפול הדברתי.
מבחינת החומרים
אנחנו אוהבים להשתמש בכמה סוגים של חומרים או הדברה ביולוגית (תלוי מזיק, תלוי סוג צמח, תלוי כמה הצמח נגוע)
שימו לב שהשימוש בכל החומרים מלווה בהוראות בטיחות, מומלץ להשתמש בכפפות ומסכה לפה (כמו בקורונה) ולשטוף ידיים אח״כ.
1. תכשירים שמובססים על שמן נים (ריסוס) – שמן נים מופק מעץ האזדרכת. כמעט כל התכשירים הם אורגנים, אבל זה לא אומר שהם לא רעילים ולא קוטלים מזיקים. ריסוס טוב של הצמח הנגוע – גבעול, עלים (גם מהצד העליון וגם מהתחתון) ואפילו לחזור על זה פעם בכמה ימים יהרוג את כל המזיקים. אני ממליץ לשטוף את הצמח לפני השימוש, לתת לו להתייבש, להשתמש, ואחרי 12 שעות לשטוף שוב. למה? כי מזיקים שונאים מים (שמתם לב שבחורף הם הרבה פחות נמצאים?) וגם כי שמן נים עלול להפוך לשמן שיזוף לצמחים שבשמש. עדיף להשתמש בלילה ולהוריד בבוקר. בעיניי, הפיתרון הטוב ביותר לאקריות וכנימה קמחית. משפיע גם על תריפסים וכנימות מגן.
2. קונפידור – חומר כימי שמבוסס על שימוש בהגמעה – מערבבים במים ומשקים. לוקח לו זמן להשפיע מכיוון שהצמח שותה אותו, ואז כל מה שמנשנש את הצמח מורעל ומת. אם אתם משתמשים בקונפידור על צמחי מאכל ותבלין, אסור לאכול את הפירות או התבלינים במשך חודשיים (לפי הוראות יצרן, אני תמיד אומר שלושה חודשים). בעיניי, הפיתרון הטוב ביותר לתריפסים וכנימות מגן.
3. הדברה ביולוגית – זה החביב עליי. מושיות (פרות משה רבנו), גמל שלמה, אקריות טורפות וכו׳.. הטבע דאג למזיקים ודאג גם למדבירים! אם יש לכם כמה כאלה בגינה, הרווחתם. אם לא, אפשר. תמיד למצוא בשדה השכן ולקוות שיגיעו או ממש להזמין ממפעל שמגדל אותם. שימו לב, ההזמנה שלהם הרבה יותר יקרה מקניה של חומר כלשהו כי הן מגיעות עם שליח עד אליכם ומובלות בקירור, אז אני ממליץ על זה רק אם זה לשטחים גדולים מאוד, במקרה קיצון או אם זה ממש חשוב לכם אידיאולוגית לא להשתמש בשום חומר. כל חרק משפיע על מזיק אחר אז חשוב להתייעץ עם מישהו שיש לו ניסיון בהזמנה שלהם ויודע להתאים את המדביר למזיק. (אנחנו בחנות!)
מאמרים נוספים
רכישת צמחי בית
כדי לבצע רכישת צמחי בית בצורה יעילה ניתן לכם כאן טיפים כיצד לרכוש צמחי בית: קודם כל, הצמח חייב להתאים לגודל החדר או כל חלל אחר שאליו הוא מיועד
הכוח הטורף של הטבע: מדריך למגדלי צמחים טורפים
צמחים טורפים הם יצורים מדהימים ומרתקים שיכולים לעורר סקרנות וליצור עניין רב בקרב אוהבי טבע וצמחים. מדובר בצמחים עם מנגנון ייחודי ללכוד טרף